Václava Pecha jun. čeká těžká „bohemka“

Tisková informace EuroOil teamu, Plzeň, 28.6.2005
Přelom kalendářního roku je tradičním termínem mladoboleslavské automobilové soutěže, která se jede pod názvem Rallye Bohemia. Na start jejího 32. ročníku se postaví také plzeňská posádka Václav Pech jun. – Petr Uhel v modrožlutých barvách EuroOil teamu.

„Považuji Rallye Bohemia za jednu z nejtěžších soutěží, které se u nás doma jedou. Za prvé je to soutěž, která má velkou tradici a slavnou minulost a to vždy přiláká na start řadu kvalitních posádek. Za druhé je „bohemka“ známa velmi náročnými rychlostními testy a především rychlostní zkoušky první etapy, kdy itinerář zavede posádky do kopcovitého terénu liberecka a jablonecka, kladou velké nároky jak na jezdce, tak na soutěžní techniku. A snad právě proto, že je Bohemia tak náročná, mám tuto soutěž rád a i letos se již velmi těším,“ říká o Rallye Bohemia Václav Pech jun.

Ten je momentálně v čele obou dvou domácích šampionátů a team bude pracovat na tom, aby své dvojité vedení udržel i po „bohemka“. Ford Focus WRC, se kterým Václav Pech jun. v domácích šampionátech startuje, dostal nový motor a prošel omlazovací kůrou. „Nový agregát jsme již měli možnost vyzkoušet při našem startu na rallyesprintu v Kopné. Funguje spolehlivě a doufáme, že tato zatěžkávací zkouška při předchozím startu stačila na to, abychom zkontrolovali všechny možné případné skryté nedostatky. Byli jsme s motorem spokojeni a myslíme si, že při náročné „bohemka“ budeme jeho neopotřebovaný potenciál moc a moc potřebovat. Bude to pro nás letos velmi obtížné, k české špičce se přidala řada kvalitních zahraničních jezdců,“ říká Václav Pech jun.

Přihlášených posádek je opravdu hodně. Celkem uvidí diváci na startu 142 posádek z devíti evropských států. Také účast v kategorii nejsilnějších vozů WRC je velmi hojná. „Myslím, že to bude velmi napínavý a vyrovnaný boj, vždyť WRCček je přihlášeno 7 a na startu se objeví řada kvalitních posádek s technikou, která může mít ambice na absolutní vítězství. Každopádně chci využít této příležitosti a pozvat fanoušky ke sledování bojů na trati. Jako každoročně odstartuje Rallye Bohemia již v pátek, kde pořadatelé přichystali divácky velmi atraktivní podívanou během superspeciálky na Autodromu v Sosnové. Výhodou této rychlostní zkoušky je, že zde vlastně celou trasu, kterou jezdci absolvují, vidíte před sebou a navíc posádky startují po dvou na oddělených okruzích spojených mostem, a tak vlastně dochází k přímému souboji o takové minivítězství, což je divácky zajímavé. Dosažený čas na této rychlostní zkoušce nikdy v historii vlastně nehrál rozhodující roli pro výsledné umístění, ale je to, myslím si, velké šou pro pobavení diváků,“ říká ještě Václav Pech jun.

Rallye Bohemia startuje již tento pátek. První posádka přejede startovní rampu v Mladé Boleslavi ve 15:00 a superspeciálka v Sosnové začíná o hodinu později. Podstatně delší rychlostní zkoušky pak čekají na jezdce v sobotu a v neděli jezdci absolvují čtyři testy v okolí Mladé Boleslavi, kam se všichni opět vrátí kolem nedělního poledne. Vítěz bude vyhlášen přímo na cílové rampě v neděli 3. července v 15:00.

Jaroslav Štauber
www.RallyeJournal.cz