Václav Pech vyhrál Rallye Matador Tatry již popáté

Tisková informace Václava Pecha jun., Plzeň, 2.5.2006
Václav Pech jun. s Petrem Uhlem vyhrál o uplynulém víkendu třetí podnik Mezinárodního mistrovství ČR v automobilových soutěžích Rallye Matador Tatry v Púchově, započítávaný též do regionálního mistrovství Evropy. Zahájil tak boj o další titul mistra ČR.

Pech s Uhlem získali vítězství na této rallye již popáté za posledních šest let. Posádka nastupovala do soutěže s vlastním nově postaveným automobilem Mitsubishi Lancer EVO 9 a hned úvodní divácká zkouška pro ně připravila ty nejtěžší závodní podmínky. „Páteční RZtu provázela naprostá nepřízeň počasí, v průběhu zkoušky přišel prudký déšť, který se během krátké chvilky proměnil doslova v průtrž mračen. Závodit za těchto podmínek bylo opravdu velmi těžké a mě se „povedlo“ při brzdách v jednom retardéru udělat hodiny a tak jsme se s autem ocitli na chvilku mimo trať. Musel jsem se vrátit kousek zpět a projet retardér znovu, abychom nebyli potrestáni časovou penalizací za nesprávný průjezd a to nás stálo spoustu času. Znamenalo to ve výsledku, že jsme nastupovali do sobotní etapy se ztrátou 18 sekund na první příčku,“ komentuje svůj vstup do soutěže Václav Pech jun.

V sobotu se pak posádka Pech – Uhel pustila do boje o sekundy s velkou vervou a postupně se dotahovala k prvnímu místu, na kterém se držel loňský mistr Slovenska Jožo Béreš na voze kategorie Super 1600. Vyhrané RZety pak znamenaly odmazání páteční ztráty. „Na poslední sobotní jsme zabojovali a podařilo se nám získat vedoucí pozici v soutěži. Bylo to takové spíš psychologické vedení o pouhou 1,1 s, které představovalo naši výhodu do nedělních zbývajících šesti RZ,“ říká Václav Pech jun.

Ten se pak během neděle definitivně usadil na čele soutěže a postupně zvyšoval svůj náskok. „Letošní rallye v Púchově byla opravdu náročná. Moc se mě líbili nové rychlostní zkoušky kolem Bánovců a obecně všechny RZty byly velmi těžké. Na trati to bylo náročné, jízdu na proslaveném klouzavém slovenském asfaltu ztěžoval vydatný déšť. Já jsem velmi spokojen nejen s výsledkem, ale také s naším novým autem, které fungovalo bezchybně. Musím poděkovat všem z Charouz Racing systému, kteří auto perfektně připravili. Úplně největší radost jsem však měl ze zapůjčených pneumatik Matador, na kterých jsem původně odstartoval trochu s obavami, ale musím říci, že už jiné nechci. Absolvovali jsme na různých typech těchto pneu celou soutěž a byli jsme opravdu velmi spokojeni. Na Matadorech pojedeme i zbývající soutěže celého mistrovství. Kromě chyby na úvodní vložce jsme měli ještě jednu slabší chvilku, kdy jsme během první etapy v jednom úseku na několik sekund opustili vozovku. Bylo to ve velmi kluzkém místě plném bláta, ale naštěstí se auto vyhrabalo rychle zpět na trať. Petr si od té chvíle utahoval mnohem pevněji bezpečností pásy,“ říká Václav Pech jun.

Příští start posádky Václav Pech jun. – Petr Uhel je naplánován zhruba za měsíc, kdy bude team bojovat o další mistrovské body na jihočeské Rallye Český Krumlov.

Konečné výsledky Rallye Matador Tatry Púchov 2006

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Pech-Uhel
Béreš-Starý
Donchev-Valchev
Štajf-Černoch
Jandík-Chrastecký
Alexandrov-Tamrazov
Grzyb-Hundla
Barvík-Bartončík
Peták-Benešová
Tlusťák-Dědic
Mitsubishi Lancer EVO IX
Suzuki Ignis S1600
Subaru Impreza Sti
Subaru Impreza Sti
Mitsubishi Lancer EVO VII
Subaru Impreza Sti
Mitsubishi Lancer EVOVIII
Mitsubishi Lancer EVO VI
Renault Clio S1600
Citroën Saxo Kit Car
1h45'53"9
+59"1
+2'44"8
+3'27"1
+4'12"4
+5'27"1
+6'36"8
+6'59"4
+7'23"2
+8'26"9


Jaroslav Štauber
www.RallyeJournal.cz